Memur sendikalarına %2’lik baraj tuzağı.

30.12.2022
A+
A-

Ülkemizin gündemi hemen her gün değişmekte. Gündem o kadar sık değişiyor ki takip etmekte bile zorlanıyoruz. Sokağa çıktığımızda mutlu yüzler görmek istiyoruz ama neredeyse imkânsız. Pek çok gencimizde gelecek kaygısı, orta yaşlarda olanlarda geçim sıkıntısı, haktan, hukuktan, adaletten, liyakatten kaynaklı sıkıntılar, sıkıntılar ve sıkıntılar bir türlü bitmiyor.

Bu hafta konumuz, geçtiğimiz hafta komisyonda kabul edilerek, torba yasa ile TBMM Genel Kurulu’ndan da geçen sendikalardaki yüzde 2’lik baraj meselesi…

Geçtiğimiz yıl  %1 olan baraj, bu yıl %2 ile TBMM’den geçti. Milletin derdi ekonomi, yoksulluk, işsizlikken, siyasetin kontrolünde olan sarı sendikaların derdi de, bir iktidar değişikliğinde elimizdeki üyeleri nasıl tutarız endişesi.

Endişelenmekte haklılar mı? Elbette haklılar. Eğer bu güne dek siyasetin kontrolünde olmadan sendikacılığı dosdoğru yapmış olsalardı, bu gün bu çırpınmalarına hiç gerek kalmazdı. Eğer bir gün devran dönerse, tehditle, vaatle, siyasetle, idarecilerin baskısıyla yaptığınız üyeler ilk fırsatta sendikalarından istifa ederlerse, para nereden gelecek? Nasıl bineceksiniz milyonluk arabalara, bir milletvekilinden bile 3-4 kat fazla maaşı nasıl alacaksınız? Elbette memurların hakları için değil ama kendi çıkarlarınız için mücadelenizde yerden göğe haklısınız.

Bir düşünsenize aman başıma bir bela gelmesin, aman yerim değişmesin diye daha üye olacağı, aidat ödeyeceği sendikayı seçemeyerek, iktidarın yan lastiği olarak nitelendirilen, memurun güvencesi kaldırılmalıdır diyen, Suriye’ye tuğla bağışlayan, Ankara’nın göbeğine gökdelen diken, gücün yanında olmayı tercih ederek, siyasetin kontrolündeki sendikalara üye olan, aidat ödeyen yüz binlerce memur var ülkemizde.

Cumhurbaşkanının onayını bekleyen kanun, demokrasiye, insan haklarına, vicdanlara da aykırı olduğu gibi, anayasanın 51. Maddesine, ILO’nun (uluslararası çalışma örgütü) 87 ve 98 maddelerine de alenen aykırı. Peki diyeceksiniz ki, mevcut kanunlara aykırıysa, neden kanun çıkarılıyor?  Hedef, bulanık suda balık avlamak.

Demokrasi gökten zembille inmiyor tabi. Mücadele etmek, emek sarf etmek, ter dökmek lazım.

“Mücadele edenler her zaman kazanamazlar. Lakin kazananlar hep mücadele edenlerdir”

Danıştay, ilgili yasanın %1 olarak uygulanmaya çalışıldığı geçtiğimiz yıl, %1 barajını oy birliğiyle iptal etmişti. Yasanın yasalaşması ve yürürlüğe girmesi için öncelikle Cumhurbaşkanının onaylaması ve Resmî Gazetede yayınlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı henüz onaylamadı.

Memur Sen ve Kamu Sen’in talebiyle, Memur sendikalarında %2 çoğunluğu üye yapmayan sendikaların üyelerine her üç ayda bir ödenen sendika tazminatındaki farklılık İle ilgili kanun teklifi AKP VE MHP oylarıyla TBMM de kabul edildi. İlgili kanuna göre, %2 barajının altında kalan 188 adet sendikanın üyesi olan memurlar 750 çarpan katsayısına göre sendika tazminatı almaya devam edeceklerdir.

750 çarpan katsayısının bu gün İçin karşılığı 250 TL civarındadır. Yaklaşık kesilen aidatı karşılayacaktır. %2 barajını geçen sendika üyelerine ise de her üç ayda bir 700 TL civarında ödeme yapılacaktır. TBMM’den geçen kanunu Cumhurbaşkanı onaylarsa, resmî gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından, Ana Muhalefet Partisi olarak CHP ilgili kanunu yürütmeyi durdurma talepli Anayasa Mahkemesine götürecek ve sonuç beklenecektir. Danıştay’ın oy birliğiyle iptal ettiği %1 barajını, Anayasa Mahkemesinin de iptal etmesi muhtemelen beklenen sonuçtur.

Önümüzde genel seçimlerin olduğunu Cumhurbaşkanının onaylamama ihtimalinin de halen olduğunu, eğer onaylarsa,  seçimlerde olabilecek bir iktidar değişikliğinde ilk yapılacak işlerden bir tanesinin de şüphesiz %2 barajıyla ilgili kanunu değiştirmek olacağı bu günden görülmektedir. Ve bir iktidar değişikliğinde hükümetin kontrolünde olan sarı sendikaların üye sayısının hızla düşeceğini önceden görmek hiçte zor değildir.

Komisyonda bulunun AK PARTİ, MHP dışında kalan, CHP, İYİ PARTİ ve Diğer partilerin var güçleriyle %2 barajına karşı çıkmaları da memur sendikalarını adeta siyaseten ikiye ayrılmış görüntüsü vermektedir. Kazanımlar, örgütlenmek, irade sahibi olmak, yalanın, zorbalığın, çıkar ilişkilerinin olmadığı demokratik ve şeffaf bir mücadele anlayışı ile sağlanabilir.